Pavlovs hund & Schrödingers katt

Pavlovs hund & Schrödingers katt

Two opera singers, one jazz pianist and two multi musicians form the ensemble in Pavlovs hund & Schrödingers katt. Together they present a smorgasbord of natural disorders and regular behavior, swept in a confusing cloud of freudian cigar smoke.

 

 

Summary in Swedish:

Två operasångare, en jazzpianist och två multimusiker med rötterna i folk- och världsmusiken står på scen i Pavlovs hund & Schrödingers katt. De dukar upp ett smörgåsbord av naturliga avvikelser och normala beteenden, möten och maktutövning i självdiagnosernas, livscoachernas och populärpsykologins tidevarv. Bokstavligt möter bildligt i ett förvirrande moln av freudiansk cigarrök. Vem är sjuk och vem är frisk?

En hund och en katt seglar in i en ny värld. Är det deras värld? Är de där frivilligt? Är de fångar i en bur? De får i uppdrag att hitta sig själva och letar efter sina jag, de spelar olika roller och bidrar till varandras föreställningar och vanföreställningar om sig själva och andra. Kedjan blir ett kretslopp; de blir barn och de blir djur om vartannat.

Detta tragikomiska och mystiska sångspel om livet i och utanför våra huvuden kan liknas vid ett slags sceniskt Rorschach-test. Det är fritt fram för egna associationer. Tillsammans med instrumentalisterna som kommer från jazzen samt folk- och världsmusiken skapas nya, spännande klanger i kombination med de klassiska sångrösterna i en mix av genrer och sound som både är gränsöverskridande och nyskapande. Den gamla kuplettformen har också dammats av och nya, rappa sångnummer med referenser till vår egen tid har skapats.

Produktionsår: 2014
Föreställningslängd: 70 minuter
Språk: Svenska
Uppförd med stöd av: Kultur i Halland, Kulturförvaltningen i Halmstad, HFAB, Svensk Fastighetsförmedling, Halmstad Näringslivs AB
Musik, regi och libretto: David Hornwall och Hedvig Jalhed
Scenografi och illustrationer: Mattias Rylander
Ljusdesign: Kristofer Langerbeck
Medverkande: Hedvig Jalhed (Katten), David Hornwall (Hunden), Martin Berggren (piano), Per Svensson (diverse instrument), Dan Svensson (diverse instrument), Britta Johansson (röst)
Förhandsvisningar: 1 december 2013 i Norre katts park i Halmstad (Ljusfest), 1 december 2013 på Stadsbiblioteket i Halmstad (Ljusfest)
Uruppförande: 23 maj 2014 på Kulturhuset i Halmstad
Övriga speldatum: 24 maj 2014 på Kulturhuset i Halmstad, 30 maj 2014 på Moomsteatern i Malmö