Välkommen åter till Anfasia

Strävan efter evig ungdom och ett ordningsamt leverne i linje med det anfasiska idealet blir alltmer uppskruvad och intoleransen mot illegala skönhetsmetoder ökar. Det har också blivit hög tid för nya medicineringsritualer för landets medborgare. Om man inte intar medicin i tid kan biverkningar av den fantastiska genförädlingen innebära risker för grågång – den fruktade bristsjukdomen med symptom som svårartad minnesförlust, akuta talsvårigheter och apati. Många medborgare bär minnen från förra årets medicinering, då grågång drabbade det äkta paret Johan och Margreth, men Ledningen hävdar att man nu med hjälp av Härskarinnans nya undermedel, kallat koncentrat, har lyckats rädda dessa personer, som ändock inte hunnit gå alltför långt in i det gråa. I övrigt firas det lyckliga landet med sina förbättrade invånade med en myckenhet av ambrosiakaka. Översten låter alla bli vinnare i olika former av anfasisk välgångscertifierad underhållning och ledningen välkomnar både gamla och nya medborgare in i tryggheten och värmen, långt från Utomvärldens ytlighet och kyla.

Musikinsatserna är högklassiga, och mycket välrepeterade med tanke på att musiker och sångare ibland befinner sig i olika rum. Mattias Petersson står för kompositionen. Dess elektronika  – från ambienceharmonier till industribrötigt, militaristiskt black noice – både kontrasterar och harmonierar oväntat med sång i traditionell operastil. I synnerhet Agnes Wästfelt som sköterskan är mycket hörvärd. (Björn Gunnarsson, Nummer.se, 2012-09-03)

Välkommen åter till Anfasia utgör den andra etappen av det långsiktiga utvecklingsprojektet Operation Lajvopera. Det är en platsspecifik opera som utspelar sig i parallella rum i övergiven och bortglömd industri- och institutionsmiljö.


Produktionsår: 2012
Föreställningslängd: 90 minuter
Språk: Svenska
Uppförd med stöd av: Kulturbryggan, Statens Kulturåd, Kultur i Halland, Studiefrämjandet, Länsförsäkringar Halland, Tylösands Sound
Konstnärlig samarbetspart: Elgitarrkollektivet KROCK
Musik: Mattias Petersson
Regi: David Hornwall och Hedvig Jalhed
Projektledning, konceptdesign och libretto: Hedvig Jalhed
Scenografi: Mattias Rylander
Ljusdesign: Kristofer Langerbeck
Produktionsassistent: Sara Malm
Medverkande: Agnes Wästfelt (Sköterskan), Karin Andersson (Översten), Hedvig Jalhed (Margreth), John Kinell (Johan), David Hornwall (Receptionisten), Rickard Stierna (Vägvisaren), Helena Röhr (Härskarinnans röst), Mattias Petersson (live-elektronik), Pascal Jardry (elgitarr), John Viklund (elgitarr)
Uruppförande: 1 september 2012 på den nedlagda Stockenbergsskolan i Halmstad
Övriga speldatum: 2 september 2012 på den nedlgda Stockenbergsskolan i Halmstad, 8 september 2012 i bokbussgaraget på Stadsbiblioteket i Halmstad (Kulturnatt), 9 september 2013 på den nedlagda Stockenbergsskolan i Halmstad, 5 oktober 2012 på Huset under bron i Stockholm