Artists & Cooperations

Operation Opera was founded in 2010 by Hedvig Jalhed, who runs the company as artistic director and process leader. During the years the ensemble has implemented projects together with for example the electric guitar collective KROCK in Stockholm and composer Mattias Petersson. Operation is not an audition based ensemble – instead it is based on participation driven by common artistic goals and recurrent cooperations where trust and stability form the foundation for venturous artistic experiments.

 

Short biographies in Swedish alphabetically:

Frida Alenius, operasångare

Frida Alenius, sopran, är född och uppvuxen i Lycksele. Hon är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö med dubbla examina från musiker- respektive lärarprogrammet. Hon har framträtt som solist i en rad verk, som exempelvis Händels Messias och Mozarts Kröningsmässa, och har medverkat som korist i Malmö Operas uppsättning av Wagners Parsifal. Frida har även kunnat höras i projekt med Palaestra Vokalensemble i Lund. Vid sidan av sånguppdragen studerar Frida för närvarande till kantor.

 

Karin Andersson, operasångare

Karin Andersson, sopran, är född och uppvuxen i Trollhättan. År 2006 utexaminerades hon från Musikhögskolan i Piteå och 2009 erhöll hon även sin examen från Operahögskolan i Stockholm. Karin har varit sopransolist med orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Nice Operaorkester, Kungliga Hovkapellet och Västerås Sinfonietta. 2008 sjöng hon Clarices parti i Haydns Il mondo della luna på Drottningholms Slottsteater och sågs i baletten Quandam på Kungliga Operan, där hon sjöng sopranpartiet i Pergolesis Stabat mater. 2012 gjorde hon rollen som Frasquita i Bizets Carmen på NorrlandsOperan. Karin har erhållit ett flertal stipendier, bland annat från Kungliga Musikaliska Akademien.

 

Martin Berggren, pianist

Martin Berggren, pianist, är utbildad på Musikhögskolan i Malmö, där han studerade för Jan Lundgren. Martin har som professionell pianist turnerat i Kina och dessutom skrivit musikalen Booh! samt dirigerat orkestrar. Han har mottagit en rad stiendier och är idag verksam som frilansmusiker.

 

David Hornwall, regissör och operasångare

David Hornwall, basbaryton, är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet, med en Master of Fine Arts i opera och en masterexamen i pedagogik. Hans operaroller inkluderar titelrollen i Argentos The Boor, Sakristanen i Puccinis Tosca, Beckmesser i en tollkning av Wagners Mästersångaren och Leporello i Mozarts Don Giovanni. Vid sidan av operarepertoaren är David flitigt anlitad som solist i oratorier och konserter och han skriver musik och regisserar en rad dramatiska projekt. Som en av medlemmarna i ensemblen Operaimprovisatörerna medverkar David som både sångare och improvisationspianist i en rad sammanhang. Som regissör har han för Operation Opera arbetat med de båda rollspelsoperorna Välkommen åter till Anfasia och Anfasisk underhållning.

 

Hedvig Jalhed, konstnärlig ledare och operasångare

Hedvig Jalhed, sopran, är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet, och Operahögskolan i Stockholm. Hon har sjungit solopartier med orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester och Västerås Sinfonietta och har setts i operaroller med Hurra Barockorkester och på Confidencen, Ulriksdals slottsteater. 2009 debuterade hon på Kungliga Operan i Stockholm i Tjajkovskijs Spader dam och sågs som en av huvudkaraktärerna i operafilmen Hotell Opera i Sveriges Television. Under 2010 var hon anställd som solist på Malmö Opera och samma år grundade hon Operation Opera. Hon har därefter varit aktiv dels som operasångare och dels som regissör, konceptdesigner och projektledare. Hon har mottagit ett flertal stipendier, bland annat från Kungliga Musikaliska Akademien. Hon innehar även uppdraget som konstnärlig ledare för Halland Opera & Vocal Festival sedan 2014.

 

Pascal Jardry, gitarrist

Pascal Jardry är utbildad vi Musikkonservatoriet i Falun, Musikhögskolan i Malmö och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Pascal har varit yrkesverksam som frilansande musiker sedan 2008 och spelar klassisk gitarr, elgitarr och ukulele i en rad ensembler, bland annat elgitarrensemblen KROCK, med repertoarspännvidd från renässans till ännu inte färdigskriven musik. Han har givit konserter både i Sverige och utomlands och har uruppfört ett trettiotal verk.

 

John Kinell, librettist och operasångare

ohn Kinell, baryton, sågs 2011 som Mr Darcy i VadstenaAkademiens uppsättning av Stolthet och Fördom. John har framträtt på flera operascener, bland annat i VärmlandsOperans uppsättning av Verdis Rigoletto 2010, och man har kunnat se honom i SVT:s produktion Hotell Opera. Som romanssångar har han bland annat framträtt på Båstad Kammarmusikfesstival och Musik vid Siljan. Han har dessutom framträtt med orkestrar som till exempel Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker och Dalasinfomiettan. Tillsammans med pianisten Jonas Olsson vann han 2003 andrapris i Pentti Koskimies Lied Competetion och deras samarbete har fortsatt sedan dess. 2004 vann han andrapris i Ljunggrenska tävlingen och samma år blev han både Christina Nilsson-stipendiat och Ordet och Tonens lanseringsstipendiat.

 

Per Knagg, multimusiker

Per Knagg är utbildad sångpedagog och har dessutom en masterexamen vid musikerprogrammet som slagverkare vid Musikhögskolan i Malmö. Per är tillsammans med bland andra Dan Svensson verksam i en rad projekt och band som frilansmusiker, bland annat i Alla Fagra, ett av Sveriges största folkmusikband, som nominerats till Årets grupp vid Folk- och Världsmusikgalan

 

Kristofer Langerbeck, ljusdesigner

Kristofer Langerbeck har en bakgrund som scenkonstnär och är utbildad i ljusdesign vid Högskolan i Jönköping. Som ljusdesigner har han haft uppdrag för bland annat barnkulturhuset Palatset i Stockholm och återkommande för Ishotellet i Jukkasjärvvi.

 

Mattias Petersson, tonsättare och live-elektronikmusiker

Mattias Petersson har diplom i elektroakustisk komposition från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och är internationellt verksam både som tonsättare och elektronmusiker. Som soloartist har han släppt flera skivor och samarbetar också med ett flertal namnkunniga artister och enslembler från olika musikaliska fält. Hans musik har spelats både i klubbmiljöer och på friimpro- och kammarmusikscener över hela världen. Som ena halvan av den hyllade duon There Are No More Four Seasons har han tillsammans med violinisten George Kentros omarbetat klassiska verk till ny musik för violin och liveelektronik. Deras debutalbum – en nytolkning av Vivaldis De fyra årstiderna – blev utnämnt till en av förra decenniets bästa klassiska skivor av Dagens Nyheter och deras andra album, Re:Biber, utnämndes till årets bästa konstmusikalbum 2013.

 

Mattias Rylander, scenograf och illustratör

Mattias Rylander är utbildad (Master of Fine Arts) vid Kunstakademiet i Trondheim och vid Konsthögskolan i Malmö. Hans verk har ställts ut på till exempel Rooseum i Malmö, Rotor i Göteborg och Kit i Trondheim. Han har bland annat specialiserat sig på videokonst och litterära produktioner.

 

Helena Röhr, regissör och skådespelare

Helena Röhr har stor erfarenhet som musikdramatisk regissör och dramaturg med uppdrag för bland annat Malmö Opera, VadstenaAkademien, NorrlandsOperan, Hanoi National Opera and Ballet och SVT.

 

Rickard Stierna, skådespelare

Rickard Stierna från Halmstad är bland annat utbildad vid Wendelsbergs folkhögskola och är till vardags bosatt i Göteborg, där han till exempel synts som fröken själv i Strindbergs Fröken Julie i samarbete med Bataljonen. Han har också medverkat i Restaurant at the End of the Universe och Jag är många du, samt regisserat sin egenskrivna pjäs Pappa. 2013 utsågs han till årets Operaman av Göteborgs frigrupper, för sin insats som Vägvisaren i Anfasisk underhållning.

 

Dan Svensson, multimusiker

Dan Svensson är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö med examen vid musiklärarprogrammet med rockinriktning och en masterexamen vid musikerutbildningen. Dan är tillsammans med bland andra Per Knagg verksam i en rad projekt och band som frilansmusiker, bland annat i Alla Fagra, ett av Sveriges största folkmusikband, som nominerats till Årets grupp vid Folk- och Världsmusikgalan.

 

John Viklund, gitarrist

John Viklund är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Stockholms Universitet i så pass skilda ämnen som gitarr och statsvetenskap. Som gitarrist strävar han efter att utveckla instrumentets roll inom nutida konstmusik, i synnerhet elgitarren som konstmusikaliskt verktyg har intresserat honom och med elgitarrensemblen KROCK har han funnit ett forum för att jobba aktivt med att öppna upp ögonen på samtiden. En viktig del i detta arbete är också att placera musiken i nya miljöer och inför ny publik. John har även grundat gitarrduon STHLM GTRS.’

 

Agnes Wästfelt, operasångare

Agnes Wästfelt, sopran, utexaminerades 2014 från det Kongelige Danske Musikonservatorium i Köpenhamn (post graduate-diplom) där hon studerade för prof. Kirsten Buhl Møller vid . Hon har tidigare studerat vid Musikhögskolan i Malmö, där hon tog både kandidat- och masterexamen för Britta Johansson. Vid sidan av sina studier har Agnes framträtt vid ett flertal tillfällen som sopransolist i oratorier och kammarensembler från barock till nutida musik och hon har setts i roller vid Palladium Barockfestival i Malmö som Second woman i Purcells Dido & Aeneas och Drottning Tomiri i Scarlattis Il Tigrane. Nyligen utsågs Agnes till 2014 års Bayreuth-stipendiat av Svenska Wagner-sällskapet.