Den tilltalade

Något fruktansvärt har inträffat. Världen rasade. Men när mörkret var som mörkast såg Johan Hallberg-Lütz ljuset. Han slöt ögonen och följde det, inåt och bakåt. Där hittade han Anfasia, ett land där allt var som det borde vara, där allt var tryggt, enhetligt och igenkänningsbart. Det hade visserligen varit bättre förr, men inte så bra som i Anfasia. Nu träder du in i Johans mentala tillflyktsort och blir en del av den plats dit han flyr och stänger dörren så att inget kan störa ordningen. Tillsammans befinner vi oss i Johans huvud och påverkar honom inifrån. Det är dags att döma den tilltalade så att Johan kan bli fri att ta det slutliga steget mot att bli en anfasier för alltid och aldrig återvända till Utomvärlden.

Den Tilltalade är den senaste av Operation Operas innovativa och delvis publikinteraktiva operor om det fiktiva landet Anfasia.  I en suggestiv miljö med elektronisk musik har du möjlighet att påverka hur dramat slutar.

Ditt uppdrag

Nationen Anfasia har kallat dig som Dömare med tystnadsplikt i rättegången mot Den Tilltalade. Som besökare kan du välja mellan att vara en lätthanterlig och lydig medborgare eller att försöka bli en obstinat visselblåsare. Du måste ta ställning till vem det är som verkligen behöver din hjälp. Innan rättegången börjar har du möjlighet att följa målsägande Johan Hallberg-Lütz spår på vägen mot Anfasia. Giv akt på de ledtrådar du finner. Det finns flera sätt att ändra händelseförloppet – om det nu är det som du önskar göra …

Så här går det till

Den Tilltalade spelas i hemliga rum i Halmstad 25 mars – 1 april 2017. Vi rekommenderar att du förbereder ditt besök genom att besöka www.anfasia.se och att du anländer till Mötesplatsen i god tid för att inhämta information. Vid Mötesplatsen erhåller du en karta och med hjälp av den tar du dig till föreställningslokalen som slår upp sina dörrar vid angiven tid. Promenaden tar cirka 10–20 minuter beroende på hur du väljer att engagera dig. Terrängen är något brant och vi rekommenderar bekväma skor. Väl på plats i föreställningslokalen upplever du dramat som en av alla Dömare i rättegången mot Den Tilltalade.

Före besöket

Gå till www.anfasia.se för att förbereda ditt besök. Där hittar du ledtrådar och information om vad som har inträffat, hur Anfasia fungerar och vem Johan Hallberg-Lütz är. Du kan även utveckla din egen karaktär med hjälp av rollformulär och inspirationsbilder.

Dresscode

För att på bästa sätt utgöra en del av upplevelsen kan du klä dig i anfasisk stil, det vill säga folkhemsnostalgisk, småborgerlig och lite tillknäppt retro. Om du inte vill delta i scenkostym, rekommenderar vi privat klädsel i färger som brun, beige, orange, grön och grå för att smälta in. Läs mer på www.anfasia.se för att få hjälp med din personliga gestaltning.

Biljett- och rollalternativ

Ordinarie Medborgare: Du ingår i kollektivet av Medborgare och kan antingen fungera som ett tyst vittne eller som visselblåsare. Det är upp till dig huruvida du vill utveckla en tydlig karaktär som ger dig ett särskilt perspektiv på dramat och övriga deltagare möjligheter till interaktion med dig. Tänk på att ett passivt betraktande även det är en rolltolkning som Medborgare.

Medhjälpare i Styrkan: Du är den anfasiska ledningens assistent som medhjälpare i den så kallade Styrkan, Anfasia eget garde. Därmed har du en något mer framträdande roll än medborgarna. Som medhjälpare i Styrkan får du en exklusiv upplevelse och ett perspektiv inifrån den anfasiska Ledningen. Som medhjälpare ansluter du till föreställningen en halvtimme före det att dörrarna öppnas istället för att ansluta till mötesplatsen. På plats tar du del av instruktioner och får låna enklare scenkläder och attribut. Väljer du detta alternativ ska du mejla till ledningen[a]anfasia.se för att få personliga instruktioner och vägbeskrivning direkt till lokalen i förväg.

Tillgänglig- och bekvämlighet

Vägen från mötesplatsen samt huvudlokalen är anpassad för rullstol. Vänligen meddela eventuellt behov av rullstolsplats senast två dagar före föreställning. Kan du av något skäl inte delta i den inledande promenaden kontaktar du oss via mejl på kontakt[a]operationopera.se för direkta väganvisningar till föreställningslokalen. I byggnaden finns ej tillgång till toalett och rinnande vatten. Dimmaskin och stroboskop kan förekomma. Gratis öronproppar för ljudkänsliga besökare finns på plats.

Föreställningen tar cirka 1 timme och 30 minuter, exklusive inledande promenad.


Produktionsår: 2017
Föreställningslängd: 90 minuter
Språk: Svenska
Uppförd med stöd av: Statens Kulturråd, Kultur i Halland, Kulturförvaltningen i Halmstad, Helge Ax:sons Stiftelse, Göteborgs universitet
Konstnärlig samarbetspart: Elgitarrkollektivet KROCK
Libretto: John Kinell
Musik: Mattias Petersson
Regi: David Hornwall
Projektledning, konceptdesign och dramaturgi: Hedvig Jalhed
Scenografi: Mattias Rylander
Ljusdesign: Kristofer Langerbeck
Produktionsassistent: Sara Malm
Medverkande: Agnes Wästfelt (Sköterskan), Hedvig Jalhed (Margreth), John Kinell (Johan), David Hornwall (Receptionisten), Rickard Stierna (Vägvisaren), Mattias Petersson (live-elektronik), Pascal Jardry (elgitarr)
Uruppförande: 25 mars i Halmstad 19.30 (ankomst till Mötesplatsen i skogen vid Sofiavägen 2 på Galgberget från ca 19.00)
Övriga speldatum: 26 mars i Halmstad 19.30, 1 april i Halmstad 19.30
Biljetter: www.kulturbiljetter.se