Chronos minnesbank (2022)

Herr Chronos har en bank i den lilla staden där han bor. Där kan självmedvetna och -upptagna människor pantsätta sina minnen om de har ont om tid – ja, tid är ju pengar – och de kan köpa andras för att förnya sig själv och starta om, igen och igen. Chronos pantbank erbjuder allt från några minuters tillfällig sinnesfrid för minnet av en smutsig affär till total pånyttfödelse mot betalning av allt du minns av dig själv, din bakgrund och dina nära och kära. Och om ett pantsatt minne inte köps tillbaka i tid, mals det ner i glömskans tidskvarn och äts upp av den mörka kraft som tjänas i det fördolda. Men det är inte bara människorna som lever i den lilla staden som besöker banken. Ibland dyker även förkroppsligade minnen upp – minnen av personer som vill berätta något viktigt för dem som arbetar på Chronos bank.

Öppet 8–16 oktober 2022 på Brogatan 24 i Halmstad

Köp uppdragsbiljetter (45 kr per uppdrag)

Den interaktiva pusseloperan Chronos minnesbank spelas i centrala Halmstad. Mitt i staden öppnas dörren till en mystisk och musikalisk föreställningsvärld som omsluter dig som besökare. Här bjuder det professionella nyoperakompaniet Operation Opera in till en surrealistisk och intensiv upplevelse.Chronos minnesbank är en pantbank för minnen där kunderna kan byta minnen med varandra eller bekanta sig med de figurer som befolkar platsen. Du kan välja mellan två typer av besök under bankens öppettider: drop-in-besök med fri entré eller bokat uppdrag.

Uppdrag (biljett krävs)

Som uppdragsbesökare köper du biljett och kommer till banken inom den angivna föreställningstiden. Observera att du inte behöver vara på plats när dörrarna öppnas, utan kan dyka upp när du vill fram till 15 minuter innan angiven sluttid. På plats får du välja bland olika uppdragskort. Beroende på vilket kort du väljer kan olika scener spelas upp. Du får gärna ha med sällskap som hjälper dig att genomföra uppdraget. Uppdraget tar ca 10 minuter att genomföra. Du får göra ett uppdrag per biljettköp, oavsett om du kommer ensam eller i sällskap med någon.

Drop-in (fri entré)

Som drop-in-besökare är du välkommen att fritt komma och gå under bankens öppettider för att interagera med personalen och andra besökare eller endast ta en titt på vad som erbjuds. Varmt välkommen!

Evenemanget genomförs med stöd av Statens kulturråd, Region Halland och Halmstads kommun. Med tack till Bornyr AB.

Bankens öppettider:

Lördag 8 oktober 11.00–12.00
Lördag 8 oktober 14.00–15.00
Söndag 9 oktober 11.00–12.00
Söndag 9 oktober 14.00–15.00
Lördag 15 oktober 11.00–12.00
Lördag 15 oktober 14.00–15.00
Söndag 16 oktober 11.00–12.00
Söndag 16 oktober 14.00–15.00


Förbered ditt besök

Scener ur Chronos minnesbank spelades hösten 2019 i Halmstad och den vidare produktionen 2020 avbröts av covid-19-pandemin. I 2022 års uppsättning erbjuds utökare möjligheter att besöka banken som en fiktiv karaktär och interagera med ett särskilt uppdrag.

Chronos minnesbank presenteras inte som en sammansatt helhet vid ett och samma tillfälle, utan besökaren får själv lägga ihop delarna som i ett pussel. Operan består av tre separata akter som går att uppleva live i Halmstad vid olika tillfällen, samt prolog och epilog i videoform på nätet. Till detta finns en saga i textform, som ger ytterligare detaljer och övergripande perspektiv. Det är upp till dig som besökare om du bara vill uppleva enstaka episoder i banken eller få tillgång till hela dramat.

Drop-in-besök

Banken håller öppet under de tider som annonserats. Så länge banken är öppen kan du avlägga ett besök. Du avgör själv hur länge du stannar och vad du vill göra i banken. Ett besök kan vara i några minuter till en timma.

Gör en transaktion

Chronos minnesbank är en pantbank för minnen där minnen samlas, administreras, konsumeras och destrueras. Som kund i Chronos minnesbank kan du välja mellan att göra en insättning av ett minne du önskar pantsätta, eller göra ett uttag och köpa loss ett minne som någon annan låtit förfalla. Minnen ersätts med malen tid i form av sand eller grus, eller med transfer av ny tid direkt till ditt livskonto. Du kan också bara ta en titt på vad minnesbanken har att erbjuda, utan att göra någon transaktion. Du kan komma med ett utvalt minne eller en påse sand på fickan, eller dyka upp oförberedd. Minnen som utbjuds till försäljning presenteras i bankens skyltfönster. Blanketter för pantsättning finns tillgängliga på banken.

Läs

Medan du väntar på din tur eller om du inte vill göra en transaktion har du möjlighet att läsa sagan om Chronons minnesbank som finns att hämta i banken.

Praktisk information

Operan sjungs på svenska. Dimmaskin förekommer.

Produktionsår: 2019–2022
Föreställningslängd: Flexibel
Språk: Svenska
Uruppförande, första delen: 16 november 2019
Uruppförande, hela verket: 8 oktober 2022
Övriga speldatum: 23 november 2019, 24 november 2019, 8 oktober 2022, 9 oktober 2022, 15 oktober 2022, 16 oktober 2022 (planerade speldatum under 2020-21 har utgått med anledning av covid-19)
Medverkande: David Hornwall, John Kinell, Anna Thunström, Mattias Petersson, Daniel Hjorth och Qarin Wikström
Koncept, libretto, regi och spelledning: Hedvig Jalhed
Musik: Mattias Petersson, Qarin Wikström och Daniel Hjorth
Scenografi och film: Mattias Rylander
Projektet genomförs med stöd av: Statens Kulturråd, Kultur i Halland och Kulturförvaltningen i Halmstad