Reich of Rán

På gränsen mellan vått och torrt, över och under, fest och tristess jamar katterna efter ett skrovmål. Men nätet är tomt och förbannelsen vilar som ett vått lakan över sällskapet. Sägnen berättar om djupets härskarinna som styr över vind och fångst. Har du vad som krävs för att blidka henne? Du får ett försök, ensam, under ytan. Ingen får utan att ge och som tur är finns bete för alla.

Reich of Ran är en mikroopera där du som besökare ensam får träda in i en omslutande undervattensvärld för ett exklusivt möte med havsgudinnan. Det musikdramatiska förloppet är överväldigande intensivt och situationen är smått absurd. Får du någon fångst eller återvänder du tomhänt?

Mikrooperan Reich of Ran är en interaktiv, musikdramatisk upplevelse där varje besökare får ett enskilt möte med ett sjungande sagoväsen. Efter en inledande prolog förses besökarna med offergåvor och får en efter en stiga in i en omslutande undervattensvärld, ett underland där upp är ner och ner är upp. Där får de under några minuter får träffa havsgudinnan Ran och försöka få henne att ge dem god fiskelycka.

Reich of Ran är dels en musikdramatisk föreställning, dels ett spel och dels en installation. Total besökstid inklusive prolog är ca 15 minuter inklusive ca 2–3 minuters enskild operaupplevelse. Varje besöksgrupp omfattar fyra platser. Dimmaskin och ljuseffekter kan förekomma. Verket framförs på svenska och germanskt-nordiskt nonsensspråk. Operan spelas som pop-up-föreställning i övergiven butiksmiljö (se adress) och konceptet skiljer sig från konventionella format för musikdramatik.

Reich of Ran is a conceptual micro opera for one interacting visitor at a time in a private and playful encounter with a fictional opera character. You enter into an immersive underwater world where you meet Ran, the goddess of the sea. She demands a tribute in order to give you fish. Do you have what it takes to make her content? The opera is performed in a gibberish norse-germanic language by one singer and a live-electronic musician after a short introduction. In 2018, Reich of Ran became the worlds shortest opera. 


Koncept och libretto: Hedvig Jalhed
Musik: Mattias Petersson
Videoprojektioner: Anna W. Thorbjörnsson och Marko T. Wramén
Kostym: Petra Hjortsberg
Projektet genomförs med stöd av: Statens Kulturråd, Kultur i Halland, Kulturförvaltningen i Halmstad och HFAB
Medverkande: Hedvig Jalhed (Rán), Agnes Wästfelt (Doris) och Mattias Petersson (Kaptenen)