Chronos minnesbank (2019–2020)

Herr Chronos har en bank i den lilla staden där han bor. Där kan självmedvetna och -upptagna människor pantsätta sina minnen om de har ont om tid – ja, tid är ju pengar – och de kan köpa andras för att förnya sig själv och starta om, igen och igen. Chronos pantbank erbjuder allt från några minuters tillfällig sinnesfrid för minnet av en smutsig affär till total påmyttfödelse mot betalning av allt du minns av dig själv, din bakgrund och dina nära och kära. Och om ett pantsatt minne inte köps tillbaka i tid, mals det ner i glömskans tidskvarn och äts upp av den mörka kraft som tjänas i det fördolda. Men det är inte bara människorna som lever i den lilla staden som besöker banken. Ibland dyker även förkroppsligade minnen upp – minnen av personer som vill berätta något viktigt för de som arbetar på Chronos bank.

OBS! Samtliga föreställningar av Chronos minnesbank under 2020-21 är inställda på grund av covid-19.

Prolog

Förbered ditt besök

Chronos minnesbank presenteras inte som en sammansatt helhet vid ett och samma tillfälle, utan besökaren får själv lägga ihop delarna som i ett pussel. Operan består av tre separata akter som går att uppleva live i Halmstad vid olika tillfällen, samt prolog och epilog i videoform på nätet. Till detta finns en saga i textform, som ger ytterligare detaljer och övergripande perspektiv. Det är upp till dig som besökare om du bara vill uppleva enstaka episoder i banken eller få tillgång till hela dramat. Scener ur Chronos minnesbank spelas hösten 2019 och konceptet återkommer sedan efter vidareutveckling våren 2020 med ytterligare möjligheter för dig som besökare att bli en del av historien.

Drop-in-besök

Banken håller öppet under de tider som annonserats. Så länge banken är öppen kan du avlägga ett besök. Du avgör själv hur länge du stannar och vad du vill göra i banken. Ett besök kan vara i några minuter till ett par timmar.

Gör en transaktion

Chronos minnesbank är en pantbank för minnen där minnen samlas, administreras, konsumeras och destrueras. Som kund i Chronos minnesbank kan du välja mellan att göra en insättning av ett minne du önskar pantsätta, eller göra ett uttag och köpa loss ett minne som någon annan låtit förfalla. Minnen ersätts med malen tid i form av sand eller grus, eller med transfer av ny tid direkt till ditt livskonto. Du kan också bara ta en titt på vad minnesbanken har att erbjuda, utan att göra någon transaktion. Du kan komma med ett utvalt minne eller en påse sand på fickan, eller dyka upp oförberedd. Minnen som utbjuds till försäljning presenteras i bankens skyltfönster. Blanketter för pantsättning finns tillgängliga på banken.

Snoka

Medan du väntar på din tur eller om du inte vill göra en transaktion har du möjlighet att undersöka banklokalen i jakten på vad som ligger bakom det hela. Det är tillåtet att snoka i alla delar av lokalen som inte är märkta som privata. Någonstans finns sagan gömd.

Praktisk information

Operan sjungs på svenska. Dimmaskin förekommer. Föreställningarna dokumenteras genom videoinspelning, men varje besökare har möjlighet att slippa förekomma på bild. Vänligen ange sådana önskemål vid dörren. Chronos minnesbank ingår i Hedvig Jalheds forskningsprojekt om immersiv opera med spelinslag vi Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs universitet. Om du kan tänka dig att medverka i undersökningen lämnas medgivande till detta vid dörren.


Produktionsår: 2019–2021
Föreställningslängd: Flexibel
Språk: Svenska
Uruppförande, första delen: 16 november 2019
Övriga speldatum: 23 november 2019, 24 november 2019 (planerade speldatum 2020-21 har utgått med anledning av covid-19-pandemin)
Medverkande: David Hornwall, Linus Flogell, Anna Thunström, Mattias Petersson, Daniel Hjorth och Qarin Wikström
Koncept, libretto och spelledning: Hedvig Jalhed
Musik: Mattias Petersson, Qarin Wikström och Daniel Hjorth
Scenografi och film: Mattias Rylander
Projektet genomförs med stöd av: Statens Kulturråd, Kultur i Halland och Kulturförvaltningen i Halmstad